diumenge, 6 de maig del 2012

Ocells migrants a Caldes

Dissabte passat 28 d'abril, vam fer una jornada d'anellament als voltants de Caldes de Montbui. Aquesta jornada era una miqueta especial, perquè dies abans, el nostre company Antonio, al costat d'un amic seu (Cisco), van estar per la zona i els va sorprendre la gran quantitat d'aus migratòries que caminaven per allí. Cents de cueretes grogues omplien els camps per tot arreu. En apropar-se més a aquestes aus per fotografiar-les, van veure que entre totes aquestes cueretes, havien també molts exemplars de Hortolà(Emberiza hortulana). Normalment, hem vist exemplars d'aquesta espècie al Pirineu, però molt molt pocs i de forma molt dispersa. Així que vam voler provar sort en aquesta jornada a veure si podíem anellar algun d'aquests migrants tan especials.

Dos dels tres exemplars de Capsigranys anellats en aquest matí

Un migrant típic que mai falta a la nostra cita. Femella de Bitxac rogenc (Saxicola rubetra)

Membres del nostre Grup anellant

En arribar a la zona d'anellament, vam veure que les condicions havien canviat. Ja no era un només el camp segat, si no que havien segat varis, amb el que les aus ja no s'agrupaven tant i estaven més disperses. 
Com la majoria d'ocells vists dies abans, estaven en els camps nuts de vegetació, decidim centrar tot el muntatge de xarxes aquí (unes 10 xarxes), així que quan vam voler muntar dins de la zona de vegetació més densa (lloc habitual) el temps ja se'ns havia tirat damunt i només vam poder muntar en aquest lloc quatre xarxes.

Una de les dues Cueretes grogues anellades en aquest matí. (Motacilla flava flava)

La sort no va estar tant del nostre costat com haguéssim desitjat. Vam poder anellar 30 aus, de 13 espècies diferents. El nostre gran objectiu, eren algun dels dos exemplars vists dies abans de Piula gola-roja (Anthus cervinus) o algun dels Hortolans. Ni un ni un altre se'ns van apropar, però sí que vam poder gaudir d'altres migrants:

3 merla (Turdus merula)
3 Gaig blau (Garrulus glandarius)
3 Tallarol de casquet (Sylvia atricapilla)
2 Bosqueta vulgar (Hippolais polyglotta)
7 Rossinyol (Luscinia megarhynchos)
3 Capsigrany (Lanius senator)
1 Gratapalles (Emberiza cirlus)
1 Mosquiter pàl.lid (Phylloscopus bonelli)
1 Oreneta comuna (Hirundo rústica)
2 Bitxac rogenc (Saxicola rubetra)
1 Pardal comú (Passer domesticus)
1 Tallarol gros (Sylvia borin)
2 Cuereta groga (Motacilla flava; ssp flava)

Mosquiter pàl´lid

Com sempre, la jornada, encara que no gaire nombrosa en aus, ha estat bastant entretinguda i una vegada més, hem pogut gaudir de xerrades i bon rotllo entre els membres del grup que hem fet possible aquesta matinal en aquest lloc privilegiat. Hem estat allí Angel, Jordi, Ignasi, Frederic, Fermín, Jaime i Antonio

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada