dimecres, 19 de desembre del 2012

Menjadores a Can Manent


La tardor omple de fulles i aigua Can Manent.

La riera que passa per Can Manent porta diversos anys sense assecar-se.

El  passat dissabte 8 de desembre, vam realitzar una jornada per provar l'efectivitat de les menjadores col·locades en diversos llocs de la finca de Can Mantent i veure quines espècies d'ocells estaven alimentant-se de dites menjadores.
Us animem des de PARUS a que col·loqueu menjadores als vostres jardins, les menjadores són un sistema immillorable d’observar de ben a prop els ocells i a més els hi donem un bon cop de mà durant l'època més difícil de l'any.

LES MENJADORES.

Heu de tenir la precaució de col·locar-la en un lloc que estigui lliure de la presència de gats (veritable flagell per als petits vertebrats com ocells, sargantanes, amfibis etc...) responsables de la mort de més de 125 milions de petits vertebrats a l'any, segons un estudi realitzat només a Gran Bretanya, i si això no és possible, penjar-la de les branques d’un arbre.
NO alimenteu a les aus durant la primavera i l’estiu; no és recomanable. A la menjadora només hi haureu de posar menjar a partir d’octubre o novembre i durant l’hivern, fins al març o com a molt principis d'abril segons el fred.
Segons el tipus de menjar que hi posem, atraurà unes espècies d’ocells o unes altres.
El pa sec atreu a coloms, tórtores i pardals. Però té un problema, i és que quan un ocell s’atipa de pa sec i després se’n va a beure, el pa que té dins la panxa amb l’aigua s’infla, i a l’ocell li ve mal de panxa. Per tant, per evitar els mals de panxa, sempre que hi poseu pa, abans l’haureu de mullar; però aleshores heu de tenir la precaució de canviar el pa cada dia, per tal que no es faci malbé.
· Mescles de llavors per a canaris o periquitos. Les trobareu en supermercats i botigues d’animals; són barreges de llavors d’escaiola (“alpiste”), mill i civada. Atreu a pit-roigs, pardals, coloms, tórtores, pinsans, merles, tords, verderols, caderneres, lluerets, cargolets, estornells, garses i cueretes.
· Pipes de gira-sol pelades i SENSE SAL. Potser les haureu de buscar en botigues d’animals. Atreu a mallerengues carboneres, picots, pardals, tórtores, coloms, pinsans, cargolets, lluerets, verderols, caderneres i garses.
· Cacauets pelats i SENSE SAL. També les haureu de buscar en botigues d’animals. Atreu a mallerengues carboneres, picots, cargolets, lluerets, verderols i estornells.
· Cacauets amb clofolla i SENSE SAL. Potser en podeu trobar al supermercat, però és important que siguin sense sal.
· Pipes amb clofolla i SENSE SAL.
· Nous, avellanes i ametlles pelades.
· Cereals (blat, ordi, civada, blat de moro...). Atreu a cargolets, coloms, tórtores, verderols, lluers i estornells.
· Fruita. Peles de poma i de taronja. Atreu a merles, tallarols, cargolets i pit-roigs.
Tot el menjar ha d’estar sec i en bon estat, i no pot ser NI CUIT NI SALAT. Protegiu-lo de la pluja perquè no es faci malbé.

Menjadora dissenyada pel nostre company Ignasi.

Sempre tenim un moment per aprendre noves tècniques d'extracció d'aus per evitar danys a les aus.

L'estudi i la recollida de dades és bàsics per ser analitzades més endavant.

Repicatalons (Emberiza schoeniclus) protagonista durant tota la temporada d'hivern.
El resultat de la jornada va ser de 94 ocells de 17 espècies diferents:

Blauet (Alcedo atthis)- 2
Cadernera (Carduelis carduelis)- 7
Verdum (Carduelis chloris)- 4
Rossinyol bord (Cettia cetti)- 1
Mallerenga blava (Cyanistes caeruleus)- 6
Gratapalles (Emberiza cirlus)- 3
Repicatalons (Emberiza schoeniclus)- 12
Pit-roig (Erithacus rubecula)- 7
Pinsà comú (Fringillia coelebs)- 1
Mallerenga carbonera (Parus major)- 11
Pardal (Passer domesticus)- 1
Pardal xàrrec (Passer montanus)- 14
Mosquiter comú (Phylloscopus collybita)- 3
Pardal de bardissa (Prunella modularis)- 2
Tallarol de casquet (Sylvia atricapilla)- 6
Tallarol capnegre (Sylvia melanohephala)- 2
Merla (Turdus merula)- 11
Tord comú (Turdus philomelos)- 1

Els blauets (Alcedo atthis) són un bons indicadors de la qualitat de les zones humides de Can Manent

Mascle de Pinsà (Fringillia coelebs) encara sense el desgast de plomes que fa sortir els seus colors nupcials.

Formidable mascle de Verdúm (Carduelis chloris)

Les Caderneres (Carduelis carduelis), admirades pels nostres companys d'altres continents que no les tenen a les seves terres.

El delicat gratapalles (Emberiza cirlus), un ocell molt delicat de manipular i que només poden manipular persones expertes en la manipulació d'aus .

Ignasi un dels fotògrafs el qual ha realitzat la majoria de fotos del nostre bloc, motiu pel qual no surt masses vegades en elles.

L'alliberament és el millor moment de tota l'operació de l'anellament, en aquest cas l'Adrià alliberant un Blauet.

Aquesta jornada ha estat realitzada gràcies a Ignasi Toranzo, Fermín Rodríguez, Joan Elias, Sandra Gurri, Adrià Castillo i Jordi Rodríguez.
Les fotos han esta realitzades per Ignasi i Fermín.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada