dimarts, 22 de gener del 2013

Congost Montmeló


Dimecres dia 16, un grup d'anelladors del grup d'anellament PARUS va realitzar una sessió d'anellament a la riba del riu Congost a l'alçada de Montmeló.
El Congost és un riu pertanyent a la conca del Besòs i deu el seu nom a l'estreta gorja per la qual passa, en bona part a través de la Serralada Prelitoral.
El riu es troba entre el massís del Montseny i els Cingles de Bertí i separa aquestes dues unitats muntanyoses de nord a sud. La seva acció durant segles ha aconseguit un engorjat important que comença al Gorg Negre, prop de Centelles, que continua a Aiguafreda i el Figaró per obrir-se a la plana del Vallès quan arriba a la Garriga. Després travessa tota la plana del Vallès, passant per Granollers, i per acabar formant el Besòs en la seva confluència amb el Mogent, que li ve a l'esquerra, a l'alçada de Montmeló. No té afluents d'importància, però molts d'ells es troben, també, engorjats. En total, el Congost té una llargada de 41 quilòmetres i una conca de 225 km², mentre que la seva mitjana de cabal és de 0’56 m3/s.
Jornada tranquil·la amb temperatura molt freda al mati i amb bona varietat d'espècies d'ocells anellats, un total de 50 ocells de 14 espècies diferents, desglossat de la següent forma:

 Trist (Cisticola juncidis). Foto Fermín Rodríguez

El trist és un ocell no molt anellat pel nostre grup i sempre és una alegria poder-lo anellar. Foto Fermín Rodríguez

Vam poder anellar un total de 50 ocells de 14 espècies diferents:

Mosquiter (Phylloscopus collybita) 20
Blauet (Alcedo atthis) 2
Pardal de bardissa (Prunella modularis) 2
Rossinyol bord (Cettia cetti) 4
Pinsà comú (Fringilla coelebs)1
Pardal xarrec (Passer montanus) 6
Tord comú (Turdus philomelos) 1
Pit roig (Erithacus rubecula) 5
Cuereta torrentera (Motacilla cinerea) 3
Cadernera (Carduelis carduelis)1
Trist (Cisticola juncidis) 1
Mallerenga blava (Parus caeruleus) 1
Merla (turdus merula) 1
Gafarró (Serinus serinus) 2

El nostre company Sergio va poder continuar el seu estudi sobre els mosquiters (Phylloscopus collybita). Foto d'arxiu

Aquesta jornada ha estat realitzada gràcies a Fermín Rodríguez, Jorge de Pedro, Sandra Gurri, Sergio Hernández i Jordi Rodríguez

Estany de Can Torrent


Canyissar.
Divendres a la tarda vam anar a controlar el dormider de Repicatalons al canyissar de Can Torrent, a Tordera (Maresme). Tot i que les captures no han sigut moltes, hem tingut alguna sorpresa de gran interès.
La vegetació helofítica, constituïda bàsicament per franges de canyís i boga, creix als marges del llit del riu, ja sigui dins l’aigua o en els marges humits. Si tenen una amplada suficient, els canyissars són molt importants per a moltes espècies de la fauna ja que ofereixen un bon refugi difícilment accessible pels depredadors terrestres i també de mal accés pels aeris. És per això que moltes espècies d’ocells utilitzen els canyissars com a dormidors. Cueretes (Motacilla spp), repicatalons (Emberiza schoeniclus) i fins i tot orenetes (Hirundo rustica i Delichon urbicum) poden utilitzar els canyissar per dormir-hi.

Col·locació de les xarxes en el dormider.

La jornada es plantejava amb dubtes, dons no veiem un gran moviment d'ocells pels voltants nostre. Un cop muntades les xarxes, ens replegarem en espera de l'arribada dels repicatalons al seu dormidor.

Un dels pocs Repicatalons (Emberiza schieniclus).

L'única batuda realitzada per les xarxes, ens va sorprendre la gran quantitat de Titelles (Anthus pratensis) i la poca presència de Repicatalons (Emberiza schoeniclus) que ens trobàrem a les xarxes.

La Titella (Anthus pratensis) l'espècie més anellada en aquesta jornada.

Comparativa d'ales de juvenils i adults de Titella

Sandra realitzant anellaments nocturns.
 En total vàrem anellar un total de 26 ocells de 8 espècies diferents:
Titella (Anthus pratensis) 10
Rossinyol bord (Cettia cetti) 1
Repicatalons (Emberiza schoeniclus) 3
Pit-roig (Erithacus rubecula) 5
Mallerenga blava (Cyanistes caeruleus) 3
Pardal de bardissa (Prunella modularis) 1
Cargolet (Troglodytes troglodytes) 2
Merla (Turdus merula) 1

Pardal de bardissa (Prunella modularis).
El símbol del grup la Mallerenga blava (Cyanistes caeruleus).

En aquesta jornada han participat: Fermín Rodríguez, Ignasi Toranzo, Antonio España, Sandra Gurri, Frederic Sànchez, Sergi Sales, Jordi Rodríguez, Toni Herrero i Pep Bassart. Agrair les fotos cedides per Antonio España.

Les postes de sol en aquest indret son espectaculars.

Riera de Caldes

El dissabte de matí, una vegada mes, ens vam apropar en busca de mosquiters (Phylloscopus collibita) a la riera de Caldes. El matí començava ennuvolat i amenaçava amb pluja. Tot i aixíí no ens vam amoïnar i vam ficar alguna xarxa. No mes començar a clarejar ja vam començar a sentir alguns mosquiters entre els cants dels túrdids i ens vam a animar. I quina sorpresa la nostra quan ja des de la primera batuda vam trobar la xarxa plena de mosquiters! 
L'únic Pit-roig (Erithacus rubecula) de la jornada
Durant gairebé totes les batudes nomes vam trobar mosquiters a les xarxes pel que finalment vam veure gratament complert el nostre objectiu. 

Vam capturar un total de 75 ocells dels quals 69 van ser mosquiters:

Mosquiter comú (Phylloscopus collibita) - 69 
Rossinyol bord (Cettia cetti) -
Pit-roig (Erithacus rubecula) - 1
Pardal de bardissa (Prunella modularis) - 1
Pinsà comú (Fringilla coelebs) - 1

Al final de la jornada, ja recollint, el matí ens va acomiadar amb una mica de pluja per terminar una agradable jornada en la que van participar Emilio Pagani i Sergio Hernández.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada