Els passats dissabte i diumenge 16 i 17 de febrer, es van realitzar les terceres jornades d'identificació de fringíl·lids a la Estació Ornitològica de Can Manent.
El nombre d'alumnes va ser prou significatiu i vam participar un total de 15 alumnes, el resultat de les mateixes ha estat immillorable, amb un molt bon ambient entre tots els participants així com agrair l'esforç de tots els components del grup que van organitzar l'esdeveniment.
Ignasi preparant la sala per les xerrades
La gran quantitat d'ocells a Can Manent ens garanteix la observació i l'estudi dels mateixos.
Per tercera vegada, el Grup d'Anellament PARUS realitzem unes jornades sobre Identificació de fringíl·lids, en les quals Hem tractac, principalment, d'aprendre a identificar els diferents tipus de fringíl·lids que podem trobar al nostre entorn, les diferències entre mascles, femelles, joves i adults. A més a més, ens vàrem apropar una mica més als seus costums, cants i a la legislació que els hi correspon.
El nostre company Oriol Baltà amb un grup d'alumnes, ens va visitar i van conèixer les grans possibilitats que té la nostra estació ornitològica de Can Manent.
Dissabte comencen les jornades, les dues primeres hores les dediquem a les classes teòriques, ens centrem en què és un fringíl·lid i com identificar les diverses espècies de fringíl·lids a casa nostra.
Després d'esmorzar sortim fora de l'aula i aprofitant la jornada d'anellament que s'està realitzant a Can Manent ens centrem en les diverses espècies de fringíl·lids capturats on podem gaudir i analitzar els trets característiques pròpies de cada espècie així com les diferències entres els mascles i femelles.
Ángel ensanyant els voltants de l'estació al nostre company Oriol Baltà.
Sergio un gran comunicador en plena feina d'explicació.
La jornada de diumenge centrem la teòrica en la distribució dels fringíl·lids de casa nostra, on els podem localitzar i en quins hàbitats, el reconeixement pel cant de les diferents espècies i la legislació vigent sobre les captures i protecció, aixì com a poder detectar les moltes irregularitats que és produeixen en el món dels ocellaires i poder-les denunciar.
Sense la feina de tot el grup no fora possible aquestes jornades.
La taula d'anellament va estar molt animada durant tot el curs, tant en ocells com en personal.
L'organització i coordinació era molt important pel gran volum d'ocell per manipular.
La millor forma de aprendre i veure les diferències d'edat i sexe és amb l'anellament.
El resultat dels anellaments realitzats els dos dies de les jornades va ser de 337 ocells de 20 espècies diferents:
Lluer (Carduelis spinus) ------------------------63
Verdum (Carduelis chloris) -------------------120
Gafarró (Serinus serinus) ------------------------3
Pinsà
(Fringilla coelebs) -------------------------6
Gratapalles
(Emberiza cirlus) --------------------4
Repicatalons
(Emberiza schoeniclus) -----------23
Tallarol de casquet
(Sylvia atricapilla) -----------8
Cadernera
(Carduelis carduelis) ---------------40
Pit-roig
(Erithacus rubecula) --------------------5
Raspinell
(Certhia brachydactyla) ---------------2
Merla
(Turdus merula) --------------------------3
Pardal de bardissa
(Prunella modularis) ---------9
Pardal comú
(Passer domesticus) ----------------4
Mosquiter comu
(Phylloscopus collybita) --------4
Tord
(Turdus philomelos) ------------------------1
Durbec
(Coccothraustes coccothraustes) --------2
Pinsà mec
(Fringilla Montifringilla) --------------1
Mallarenga carbonera (Parus major) -----------17
Pardal Xàrrec (Passer montanus) --------------14
Mallarenga blava (Cyanistes caeruleus) ---------8
El "negoci" del cant dels fringíl·lids.
Els fringíl·lids són uns ocells de mida petita, que es caracteritzen pel seu cant i la bellesa del seu plomatge. El pinsà, el verdum, la cadernera i el passarell són els afectats pel "negoci" del cant. L'Institut Català d'Ornitologia va detectar que la població d'aquests fringíl·lids decreixia entre un 3 i un 4 per cent cada any i per aquesta raó aquestes aus van quedar incloses en la llista d'animals protegits en base a un decret del mes d'abril de 2008 que en prohibia la captura en viu, la caça, la tinença, el tràfic i el comerç. Per un exemplar bon cantaire se'n podien demanar uns 4000 euros i la pràctica de l'empait d'aquests animals posava en perill la seva normal reproducció.
Canvi de govern i una de les primeres mesures que pren fou un decret que obria la veda a la captura en vida d'aquestes espècies "per la cria en captivitat". Una concessió del govern al sector que comercialitza aquests ocells, sempre "la raó" del diner. Per l'any 2011 la previsió de la quantitat d'aus que podien ser caçades eren unes 60 mil de totes les espècies. Entenem que la cacera d'aquests ocells contradiu les normes europees.
El Decret llei amb caràcter d'urgència, aprovat aquest passat dia 20 de setembre 2011, i que modifica parcialment la Llei Òmnibus, permet durant aquest any la captura de 60.246 exemplars d'ocells fringíl·lids: es modifiquen els apartats 2 de l'article 9 del text refós de la Llei i l'apartat 3 de l'article 34 de la mateixa llei i es permet la captura en viu de:
• Pinsà comú ( Fringilla coelebs ): 46.885 exemplars
• Cadernera ( Carduelis carduelis ): 6.504 exemplars
• Verdum / Carduellis Chloris ): 3.490 exemplars
• Passerell ( Carduelis cannabina ): 3.367 exemplars
Evidentment el nombre de exemplars capturats i no declarats pot arribar a triplicar aquestes quantitats, afegint a més la resta d'ocells atrapats a les trampes sense "interès comercial" i que són en moltes ocasions sacrificats i convertits en "pajarito frito".
Les greus ferides ocasionades per les trampes i la poca cura i atenció que els caçadors dediquen quan capturen exemplars que no són del seu interès, fan que els pocs exemplars recuperats i enviats als centres de recuperació com el de Torreferrussa arribin en unes condicions lamentables, alguns fins i tot, s'han d'acabar sacrificant perquè les ferides que tenen són incurables. Els que pitjor ho passen són els ocells que utilitzen com a reclam per atraure altres exemplars que volen per la zona, alguns fan servir una mena d'arnesos casolans format per cordills que passen per sota de les dues ales i agafats amb un filferro que els caçadors fan servir per obligar-los a estirar les ales des de la distància, aquest sistema provoca lesions terribles a la pell i a les plomes per culpa del continu estirament. La gran majoria arriben amb molts paràsits interns que cal tractar. Això és deu a que les gàbies utilitzades tenen molta porqueria acumulada -els propis excrements- i les dimensions són massa petites per al nombre d'exemplars. Alguns presenten traumatismes cranials o potes trencades, "autèntiques barbaritats”.
Lluer (Carduelis spinus).
Cadernera (Carduelis carduelis).
Verdum (Carduelis chloris).
Mascle de Lluer (Carduelis spinus).
Mascle de Lluer (Carduelis spinus).
Pinsà (Fringilla coelebs).
Pinsà mec (Fringilla montifringilla).
Mascle de Durbec (Coccothrautes coccothrautes).
Detall del cap del mascle de Durbec (Coccothrautes coccothrautes).
Femella de Durbec (Coccothrautes coccothrautes).
També es va poder gaudir i contemplar tot un seguit d'ocells de diverses famílies diferents als fringíl·lids i comparar les seves diferències i similituds.
Femella de Repicatalons (Emberiza schoeniclus).
Gratapalles (Emberiza cirlus).
Mosquiter comú (Phylloscopus coolybita).
Mallerenga blava (Cyanistes caeruleus).
Mallerenga carbonera (Parus major).
Pardal de bardissa (Prunella modularis).
Raspinell (Certhia brachydactyla).
Aquesta jornada va ser possible a l'esforç i a la participació de: Ester Poch, Albert Castella, Eulalia Pladevall, Pierino Perrone, Maria Puigdomenech, Ariadna Arasanz, Raquel Arasanz, Ivan, Nora Chimeno, Laura López, Manel, Virginia, Sandra Gurri, Alba Navarro, Carles Furquet, Jorge de Pedro, Jaime Resano, Ignasi Toranzo, Irene Toranzo, Marina Toranzo, Toni Toranzo, Àngel Fernàndez, Frederic Sànchez, Irene Sànchez, Dani, Sergio Hernàndez, Fermín Rodríguez, Antonio España, Jose Antonio Bozas, Natàlia Pérez i Jordi Rodríguez. Així com la visita d'Oriol Baltà i el seu grup d'alumnes.
Foto d'una part dels participants de les jornades, hem d'agraïr les fotos cedides per fer aquestra entrada a Piero Perrone, Fermín Rodríguez, Frederic Sànchez i Ignasi Toranzo