divendres, 26 d’abril del 2013

Matinal de Natura a Granollers i limícoles al Besòs

Matinal de Natura al Riu Congost

El passat diumenge 14 d’abril, el Grup PARUS juntament amb el GOT, el Museu de la Tela de Granollers i el Consorci per a la Defensa de la Conca del riu Besòs vam realitzar una matinal d'activitats al riu Congost al seu pas per Granollers.

Els més matiners vam gaudir d’una excursió d’observació d'ocells, per la llera del riu Congosts, organitzada pel Grup d'Ornitologia del Tenes (GOT), així com el taller d'anellament durant tot el matí, tot seguit nens i pares van gaudir dels diferents tallers que es van oferir , des de les menjadores amb cacauets per mallerengues fins al taller de caixes-niu, tallers de manualitats i dibuix.


Com altres vegades vàrem instal·lar unes xarxes a la riba del riu amb l'alegria de veure com any rere any va millorant la qualitat de les seves aigües i de la vegetació de ribera, que mica en mica es va recuperant, especialment el canyís i la boga, així com algun arbrets (com tamarius i salzes) esperem que no hi hagi un "il·luminat" encaparrat en convertir el riu en una autopista d'aigua sense cap resta de vegetació o com a molt en un camp de golf. Caldria fer alguna actuació de cara a eliminar la gran quantitat de canyes (Arundo donax) i d'altres plantes exòtiques, així com potenciar l'implantació d'arbustos i arbres de ribera.

Mostra de les diferents menjadores realitzades en el taller de menjadores.

Al taller de manualitats es realitzen divertits ocells amb rotllos de cartró de paper higiènic.
Mostra de les diferents tipus de caixes niu.

Altres tipus de menjadores més elaborades.

Al llarg del matí un bon grup de participants van poder conèixer, mitjançant aquesta jornada d'anellament, les aus més comuns que poden trobar en aquestes dates al seu entorn més proper. A més van poder gaudir d'una excursió ornitològica, a traves del riu Congost comprovant que viu molta més fauna al costat mateix de casa seva de la que es podrien arribar a imaginar. I més tard, al llarg del matí, la jornada d'anellament va ser acompanyada de tallers per a nens i pares organitzats pel Grup d'Ornitologia del Tenes (GOT), des del taller de menjadors amb cacauets per mallerengues, passant per el taller de dibuixos, fins al taller de construcció de caixes-niu.

Fermín ajudant als més petits a realitzar la seva caixa niu.

Natàlia realitzant l'anellament d'un ocell en el nostre taller de la jornada.

Nosaltres ens va correspondre realitzar una sessió d'anellament demostratiu , per ensenyar i divulgar la tasca que realitzen els anelladors arreu del món.

La tasca educativa realitzada, en aquest cas, per Jaime i Ángel de segur que donarà fruits en el futur.

El record d'aquest moment, restarà en la seva memòria per sempre.

La part més important d'aquestes matinals, és sens dubte l'educació ambiental impartida, la sensibilització vers la natura i la fascinació per la fauna que ens envolta, només cal mirar les cares bocabadades dels que participen del nostre taller i sobre tot dels que tenen la sort d'alliberar els ocells anellats.

Taula on van realitzar el taller d'anellament d'aquesta matinal.
El resultat de l'anellament va ser el següent:

Pardal comú (Passer domesticus) --------------------6
Rossinyol bord (Cettia cetti) -------------------------6
Estornell vulgar (Sturnus vulgaris) ---------------------1
Estornell negre (Sturnus unicolor) --------------------1
Gafarró (Serinus serinus) ----------------------------2
Verdum (Carduelis chloris) --------------------------1
Un total de 17 ocells de 6 espècies diferents.

Rossinyol bord (Cettia cetti)

Magnífic exemplar mascle de Verdum (Carduelis chloris)

Estornell vulgar (Sturnus vulgaris)

 Un cop finalitzada la matinal tan sols ens queda recollir i marxar amb la certesa de que hem despertat en alguns, la màgia de la natura i la fascinació per ella.
Aquesta jornada ha estat realitzada gràcies a la participació de: Fermín Rodríguez, Sandra Gurri, Àngel Fernàndez, Jaime Resano, Noelia de Garberina, Olga Jordi, Natàlia Pérez, Pacho Pou i Jordi Rodríguez. Agrair la cessió de les fotos per part de Noèlia, Olga, Natàlia i Pancho.


Limícoles al Besòs

Teníem ganes d'anellar limícoles i malgrat haver-nos de llevat molt d'hora, uns quants membres del grup vàrem realitzar una jornada al Besòs dedicada a marcar els limícoles que volten pel riu, per de fer un seguiment de les seves poblacions.

El temps era plenament estiuenc i de bon matí se sentia un bon nombre de limícoles recorrent la seva llera.

 La jornada fou curta i ben aprofitada.

Els limícoles són un grup d'ocells que tenen com a característica comú una alimentació a base de la fauna limícola (que viu al llim).

Els limícoles típics estan lligats a zones humides, com ara els aiguamolls, albuferes o les costes marines, però també les ribes dels rius. Moltes de les espècies àrtiques i de regions temperades fan llargues migracions. Algunes espècies es troben entre les que fan migracions a major distància.
La major part de les espècies mengen petits invertebrats que cullen del fang o sobre terra. Les diferents espècies han desenvolupat becs de diferent llargària, en funció de l'aliment que obtenen al mateix hàbitat, especialment a la costa, per tal de no competir de manera directa amb altres espècies per a l'alimentació.
Moltes espècies tenen terminacions nervioses sensitives al final dels seus becs, per tal de detectar preses soterrades al fang o la terra tova. Algunes espècies de major mida, en particular, les adaptades a hàbitats més secs, es poden alimentar de preses més grans, incloent insectes i petits rèptils (informació extreta de Viquipèdia).

Un gran nombre de Corriols anellats.

 A part de corriols també vam poder capturar una Xivita.

El resultat de les captures va ser de 12 espècies diferents i un total de 22 ocells, distribuïts de la següent forma:
Rossinyol bord (Cettia cetti) ------------2
Xivitona (Actitis hypoleucos) ------------1
Corriol petit (Charadrius dubius) --------6
Colltort (Jynx torquilla) -----------------1
Xivita (Tringa ochoprus) ----------------1
Tallarol de casquet (Sylvia atricapilla) ---5
Pitroig (Erithacus rubecula) -------------1
Merla  (Turdus merula) -----------------2
Faisà (Phasianus colchicus) -------------1
Raspinell (Certhia brachydactyla) -------1
Gafarró (Serinus serinus) ---------------1

La sorpresa simpàtica de la jornada fou la captura d'un mascle de faisà.

El més remarcat la captura de 6 Corriols petits aquí Àngel i Jorge comparant joves i adults.

 Fermín amb el magnífic faisà, esperem que sobrevisqui a la tardor.

En fi una molt bona jornada realitzada gràcies a la participació de: Àngel Fernàndez, Ignasi Toranzo, Jorge Depedro, Sandra Gurri, Fermín Rodríguez i Jordi Rodríguez.
Agrair les fotos cedides per Ignasi Toranzo.

1 comentari: