ESPARREGUERA
Dissabte 25 de maig, membres del Grup PARUS vam realitzar una jornada d’anellament als entorns d'Esparreguera a peu de la muntanya sagrada de Montserrat.
Vàrem muntar un total de 7 xarxes amb tot i com sempre el nostre amfitrió , Frederic, ja havia fet la meitat de la feina i ja tenia 4 xarxes muntades i operatives. L'intenció era anellar els polls que s'han atrevit a sortir del niu i explorar els voltants del mateix.
Encara que ja estem al maig, el matí era refrescant i recordava més un dia de principis d'abril que del calorós maig.
Dos exemplars de (Epicallia villica) copulant.
En aquesta època de cria les captures son menys nombroses que a la tardor o hivern, això ens dona temps de poder gaudir d'altres meravelles i vam fer un petit taller d'identificació de papallones, descobrint tot un nou món fascinant d'aquetes petites fades que ens envolten.
La papallona del xop (Laothoe populi).
Mascle de Gratapalles (Emberiza cirlus).
En aquesta època comencem a veure molt moviment per part dels pollets que estan abandonant els nius.Trobem un pollet caigut del niu?No cal tocar-lo.
Les cries de moltes espècies abandonen el niu abans que els hagi crescut el plomatge completament. Actuen d'una manera desvalguda moltes vegades, però els seus pares vigilen els seus moviments i gairebé mai queden abandonades. D'aquí que només s'hagin de recollir quan se'ls vegi totalment desnodrits, amarats d'aigua o gelats de fred, i si en el curs d'unes hores no s'observa presència d'adults o hi ha un perill imminent com poden ser els gats a l'aguait.
Eventualment, quan ens trobem una cria enmig d'un carrer o camí, és millor apartar d'allà i deixar-tranquil · lament en un lloc proper i protegit.
Mallerenga emplomallada (Lophophanes cristatus)
Jove acabat de sortir del niu de Mallernaga carbonera (Parus Major).
El resultat de les captures realitzades son de 20 ocells de espècies diferents, repartides de la següent manera:
Gratapalles (Emberiza cirlus)-------------------------1
Pit-roig (Erithacus rubecula)--------------------------1
Merla (Turdus merula)-------------------------------3
Tallarol de casquet (Sylvia atricapilla)-----------------3
Tallarol capnegre (Sylvia melanocephala)-------------5
Rossinyol comú (Luscinia megarhynchos)-------------5
Mallerenga emplomallada (Lophophanes cristatus)----1
Mallerenga carbonera (Parus major)------------------1
Rossinyol comú (Luscinia megarhynchos).
Comparativa del dimorfisme sexual dels tallarols de casquet (Sylvia atricapilla), esquerra mascle/dreta femella.
Amb tot ens emportem un gran record de la jornada tant pels ocells anellats com per la grata companyia i conversa de la que vàrem gaudir.
Aquesta jornada la vam realitzar elsmembres de Parus: Frederic Sànchez, Jordi Rodríguez ,Elisa Miquel i Pancho Pou
MATINAL DE NATURA
A
MONTORNÈS DEL VALLÈS
A
MONTORNÈS DEL VALLÈS
Sortida del sol al riu Mogent a l'alçada de Montornès del Vallès.
El passat diumenge 26 de maig, el Grup PARUS juntament amb el GOT, el Museu de la Tela de Granollers i el Consorci per a la Defensa de la Conca del riu Besòs vam realitzar una matinal d'activitats al riu Mogent al seu pas per Montornès del Vallès.
Els més matiners vam gaudir d’una excursió d’observació d'ocells, per la llera del riu Mogent, organitzada pel Grup d'Ornitologia del Tenes (GOT), així com el taller d'anellament durant tot el matí per la nostra part, tot seguit nens i pares van gaudir dels diferents tallers que es van oferir , des de les menjadores amb cacauets per mallerengues fins al taller de caixes-niu, tallers de manualitats i dibuix.
Riu Mogent poc abans d'ajuntar-se amb el Congost i crear el riu Besòs.
Oreneta cuablanca (Delichon urbicum).Foto de l'arxiu de Parus.
Al llarg del matí un bon grup de participants van poder conèixer, mitjançant aquesta jornada d'anellament, les aus més comuns que poden trobar en aquestes dates al seu entorn més proper.
Oreneta comú (Hirundo rustica).Foto de l'arxiu de Parus.
Rossinyol bord (Cettia cetti).Foto de l'arxiu de Parus.
Rossinyol comú (Luscinia megarhynchos).Foto de l'arxiu de Parus.
La part més important d'aquestes matinals, és sens dubte l'educació ambiental impartida, la sensibilització vers la natura i la fascinació per la fauna que ens envolta, només cal mirar les cares bocabadades dels que participen del nostre taller i sobre tot dels que tenen la sort d'alliberar els ocells anellats.
Zona on es realitzen els tallers de la matinal.
Sin ánimo de ofender a nadie, Esparraguera pertenece a la comarca del baix llobregat, si no voy equivocado, pero no de L'Anoia.
ResponEliminaSorry
Amic/amiga, tens tota la raó, Esparreguera pertany a la comarca del Baix Llobregat. Ja està canviat!
ResponEliminaSalutacions,
PARUS
Gracias por la corrección. Pero ojo que Frederic nos regaña cuando escribimos "ESPARRAGUERA" en vez de "ESPARREGUERA" que es lo correcto.
ResponEliminaIgnasi
Anellant ocells en plena epoca de cria.
ResponEliminaus hauria de caure la cara de vergonya
miserables.
Con todos mis respetos y sin ánimos de ofender a nadie Sr Ignasi, si álguien os regaña por escribir Esparraguera, quizás se le podria dar la razón, aunque cualquier persona mínimamente ilustrada debe saber que la persona que lo escribió, (seguro que lo ha hecho sin ninguna mala intención) sabe que el nombre de la población está correctamente escrito, ya que lo redactó en Castellano y lo utilizó correctamente, a cada cual lo suyo, creo que éstos incisos lingüísticos no ayudan al buen entendimiento entre personas, tengan la lengua y forma de expresarse libremente que tengan ni tampoco dan seriedad a sus palabras... ¿qué es lo correcto? dígamelo usted...
ResponElimina