diumenge, 25 d’abril del 2010

Molt bona jornada als voltants de la Torre Marimon

Aquest passat dissabte vam anar a uns camps prop de la Torre Marimon (Caldes de Montbui) per fer una nova jornada d'anellament científic. Aquesta vegada l'objectiu era veure quines espècies trien els camps oberts en comptes de la costa o els marges fluvials per fer la seva migració. De sorpreses en aquesta jornada les van tenir i moltes... La jornada d'anellament va ser curta (de 07:30 a 11:30h), però força bona en quant a varietat d'ocells anellats (11 espècies diferents). En quant a quantitat d'ocells anellats, no ha sigut massa bona (30 anellaments + 9 autocontrols). El llistat dels resultats d'aquesta jornada és el següent:

5 + 3 controls de tallarol capnegre (Sylvia melanocephala)
4 tallarols de garriga (Sylvia cantillans)
2 tallarols de casquet (Sylvia atricapilla)
4 + 3 controls de merla (Turdus merula)
3 cruixidells (Emberiza calandra)
1 gafarró (Serinus serinus)
3 pardals comuns (Passer domesticus)
2 + 3 controls de rossinyol (Luscinia megarhynchos)
1 boscaler pintat gros (Locustella naevia)
4 bosquetes vulgars (Hippolais polyglotta)
1 mussol banyut (Asio otus)

Boscaler pintat gros (Locustella naevia)


Detall del cap d'un mussol banyut (Asio otus)

Mussol banyut (Asio otus)

Alliberament del mussol banyut , després de ser anellat.

En aquest lloc on anellem habitualment, hem capturat rapinyaires nocturnes en altres ocasions (7 mussols comuns i 1 òliba) i també hem escoltat xot i gamarús. Però és la primera vegada que ens topem amb un mussol banyut. El més curiós és que ha estat capturat a plena llum del dia (cap a les 9 del matí).

Mascle de tallarol capnegre (Sylvia melanocephala). Preciós.

Aquest mascle de tallarol de garriga (Sylvia cantillans) tampoc es queda enrere. És molt bonic i vistós.

Femella de tallarol de garriga (Sylvia cantillans).

Bosqueta vulgar (Hippolais polyglotta)

Cruixidell (Emberiza calandra)

Com es pot veure, la jornada d'avui ha estat boníssima. Els objectius d'avui s'han vist complerts. Hem pogut constatar la fidelitat del rossinyol a la seva zona de cria. Hem fet 3 controls d'ocells anellats l'any passat, aquí mateix. Aquests individus han passat l'hivern en terres africanes i els tenim aquí de nou un any després (sense GPS ni res d'això...). També ens ha sorprès l'anellament d'un boscaler pintat gros, aquí el tenim, en mig d'uns avellaners a uns camps de conreu de secà.
Per fer aquesta jornada d'anellament, hem sigut allà Ángel Fernández, Jordi Rodríguez, Ignasi Toranzo (autor de les fotos, com sempre), César Lama i Antonio España.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada