dimarts, 9 de novembre del 2010

Anellament de repicatalons a l'estany de Can Torrent

El passat dissabte 6 de novembre Grup PARUS, a l'estany de Can Torrent, a Tordera (Maresme), vam estar anellant repicatalons (Emberiza schoeniclus) i altres ocells que fan servir el canyissar com a dormidor. Aquests ocells provenen majoritàriament del nord i centre d'Europa.

L'estany de Can Torrent, un espai d'alt interès botànic i faunístic.
Foto: Emilio Pagani

Malgrat que aquesta zona humida sigui una de les més importants del terme municipal de Tordera, el seu estat és cada vegada més lamentable, la contaminació de les seves aigües i la contínua destrucció del seu impressionant (cada vegada menys) canyissar pels conreus del voltant, afecten negativament la flora i la fauna del paratge.
S'ha contactat amb les administracions locals per denunciar aquest fet.

El rei de la jornada, el repicatalons. Foto: Emilio Pagani

El repicatalons és un ocell resident nidificant regularment de forma molt localitzada al delta de l'Ebre. En la resta de zones humides es comporta com un nidificant irregular, o sense que es comprovi la nidificació cada any. Migrador i hivernant molt comú en les zones humides, i en conreus de plana d'arreu del territori, absent en les zones muntanyenques i de major altitud.

El cada vegada més comú entre nosaltres bec de corall senegalès (Estrilda astrild). Foto: Emilio Pagani


La tarda, per desesperació dels assistents, va transcórrer sense veure cap moviment d'ocells al voltant del canyissar que utilitzen com a dormidor, teníem el convenciment que en aquesta jornada faríem salat.

Però en anar a visitar les xarxes..., un grata sorpresa ens esperava, unes xarxes repletes d'ocells que vam retirar, anellar i alliberar tan ràpidament com va ser possible.


La xarxa semblava un arbre de nadal ple ocells. Foto: Xavi Romera

En total es van capturar 69 ocells de 9 espècies diferents. La majoria repicatalons, però també hi havia , bitxacs comuns, rossinyols bords, becs de corall senegalesos, pit-rojos i algun trist.

Un magnífic exemplar de bitxac comú (Saxicola torquatus). Foto: Emilio Pagani

La llista de les captures és la següent:

- pit-roig (Erithacus rubecula) - 3
- trist (Cisticola juncidis) - 1
- rossinyol bord (Cettia cetti) - 2
- bec de corall senegalès (Estrilda astrild) - 9
- repicatalons (Emberiza schoeniclus) - 46
- tord comú (Turdus philomelos) -1
- bitxac comú (Saxicola torquatus) - 3
- pardal de bardissa (Prunella modularis) - 1

Les mallerengues blaves també venen a passar la nit al canyissar. Foto: Emilio Pagani

Els membres del Grup PARUS, volem agrair la col·laboració de l'incansable Xavier Romera, sense l'ajuda del qual seria impossible realitzar les campanyes que fem a la conca de la Tordera. També volem animar i recolzar la gegantina tasca que realitza a la Tordera, no sempre reconeguda ni molt menys recolzada pels qui s'haurien d'encarregar de la veritable (no només d'imatge) conservació de la encara viva, gràcies a gent com en Xavi, conca de la Tordera.

Foto de família, faltava el nostre company Xavi Romera, que feia la foto.

Aquesta jornada van participar: Ángel Fernández, Jordi Rodríguez, Ignasi Toranzo, Emilio Pagani i Xavier Romera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada