dimecres, 9 de març del 2011

Un recorregut per Can Manent

Moltes vegades hem parlat de Can Manent, dient que es un paradís per els ocells, i en veritat es així. Volem mostrar-vos com es aquesta finca.

Els terrenys de Can Manent tenen una extensió de 34 hectàrees, i van ser adquirits per Excavacions Salze, empresa del nostre company Angel i els seus germans. Aquesta empresa ja col.laboraba amb nosaltres de forma desinteressada pràcticament des-de la fundació del Grup, i van decidir que per les nostres tasques ornitològiques, podríem utilitzar els seus terrenys. Així que, abans de tot, volem agrair-les tot el que han fet i encara fan per nosaltres i per la natura.

Can Manent vista des-de l'aire

Té diversos hàbitats que fan que aquest indret sigui molt aprofitat per diverses espècies d’ocells. Tenim camps de conreu, ideals per els alàudids (cogullades, aloses, cotoliu, ) on la no utilització de productes químics, garanteixen i faciliten la nidificació de diverses espècies. Tenim també bosc de ribera i bosc mediterrani, on la varietat d’ocells aquí es molt gran (picots, tallarols, cargolets, pit-roig, merles, pàrids etc...) una llarguíssima llista.

El nostre company Angel regant arbustos de Arç de foc (Pyracantha coccinea)

Arbustos de Arç de foc ja crescuts. A la foto, companys de Parus agafant ocells de la xarxa per anellar.los

També tenim ja consolidat una petita zona humida composta per una bassa, flanquejada per un petit canyissar amb boga, on les orenetes al estiu i els repicatalons al hivern, tenen els seus ajoca-dors. També la gallineta comuna ja ha criat a la bassa des de fa un parell d’anys, així com la presència del rascló i ànecs collverd.

La bassa comença a omplir-se d'aigua

Vista de la bassa, ja omplerta però encara sense vegetació

Vista de la bassa, ja amb el canyís i la boga envoltant-la

interior de la bassa

interior de la bassa actualment. En un lloc on abans no hi havia res, ara es ple de vida

Aspecte de la bassa actualment vist des-de fora

El canyís de la bassa té actualment uns dos metres d'alçada

Els rapinyaires tampoc i falten a aquest meravellós indret. Mussols comuns, xots, òlibes, gamarús, son els amos de la nit, mentre que aligots comuns, xoriguers comuns i esparver vulgar, o son durant el dia.

També les espècies al·lòctones es deixen veure per aquí. S’han anellat, bec de coral, teixidors, lloro del Senegal, estornell metàl·lic… ja veieu que de varietat d’ocells estem servits.

Dintre de Can Manent es desenvolupen diversos projectes ornitològics. Un es el seguiment de la migració a la tardor de l’alosa vulgar (Alauda arvensis), en el qual ens passem anellant tota la nit durant uns dies concrets època del any. Altre projecte es el hacking o la criança per part del esser humà de diverses espècies per tal d’introduir-les a la natura per reforçar les poblacions actuals o be, tornar a reintroduir espècies que abans hi eren i han desaparegut amb el temps. En el nostre cas, o fem de xoriguer comú i d’òliba.

Zona destinada a fruiters, abans de ser plantada

Zona ja plantada amb els fruiters

Els nostres companys Angel i Valentí instal.lant una caixa niu per fer hacking amb xoriguers

Petits xoriguers, al seu "piset amb vistes"

Recentment, membres del Centre de Recuperació de Fauna salvatge de Torreferrussa, han instal·lat una colònia de nius per a falciots, i es que poc a poc, aquest indret es consolida com a un lloc fantàstic per qualsevol espècie d’ocell.

La recent instal·lació d’una granja de ramaderia ecològica de cabres a la finca, així com la restricció d’utilitzar productes químics a tota la finca, ens fa pensar que potser en un futur proper, gaudirem de més espècies d’ocells així com la millora de tota la fauna en general a tota la finca.

Vistes dels camps on fem el seguiment a la tardor de l'alosa vulgar (Alauda arvensis)

Camps de conreu

Masia de Can Manent

Gent de un dels cursos organitzats per Parus travessant el petit rierol de Can Manent

Menjadores per ocells instal.lades al bosc de ribera

Detall d'una de les menjadores

Interior de la estació d'anellament de Can Manent

Ja coneixeu una mica més com es Can Manent, un lloc on gaudir dels ocells i la natura en general, un lloc on fem educació ambiental, cursos d'ornitologia i formació de futurs anelladors, un lloc que val realment la pena visitar.




1 comentari: