diumenge, 3 d’abril del 2011

Excursió a TARDIENTA

El passat divendres 25 de març i dissabte 26 de març membres del grup PARUS, vam anar d'excursió a terres aragoneses per tal de visitar un hàbitat, el qual no estem acostumats a treballar en les nostres jornades d'anellament, les zones àrides.
Sens dubte, l'aspecte més destacat i que millor defineix aquest espai, és l'escassetat i irregularitat de les precipitacions (estan absents el 80% dels dies al llarg del cicle anual) pel que el clima és eminentment àrid.
El paisatge dominant són extenses planes semidesèrtiques, dedicades tradicionalment a l'agricultura de secà (blat i ordi), i en el que encara es mantenen alguns reductes de vegetació natural d'extraordinari interès.
Amb una de les densitats més baixes de població de tot Espanya (tot just vuit habitants per quilòmetre quadrat), Monegros és un autèntic paradís per les aus.

Impresionant posta de sol als Monegros. Foto Ignasi

Al caure el sol ens disposem a preparar l'equip per fer una incursió nocturna, ens preparem amb l'idea de poder anellar alguna gralla de bec vermell (Pyrrhocorax pyrrhocorax), controlar la població de l'indret i provar noves tècniques de captura de cara a poder, en el futur, fer un seguiment poblacional del torlit (Burhinus oedicnemus).

Ens preparem per les captures nocturnes, tota una aventura. Foto Emilio

Realitzant les mesures biomètriques. Foto Ignasi

Les proves realitzades foren tot un èxit, tant en les captures de gralles de bec vermell, com les noves tècniques de captura per el torlit, gràcies sobre tot a la insistència del nostre company Ignasi, sense la que moltes vegades ens donaríem per vençuts en tantes i tantes ocasions, sense gaudir de molt èxits que recollim.

Un fantàstic exemplar de gralla de bec vermell(Pyrrhocorax pyrrhocorax), amb un bec que sembla de plàstic vermell. Foto Ignasi

Tots bocavadats amb el torlit(Burhinus oedicnemus), alguns no creien que el poguéssim capturar. Foto Emilio

Ja tenim la tècnica per capturar i marcar els torlits(Burhinus oedicnemus) per realitzar seguiments de poblacions. Foto Emilio

L'endemà, continuem recorrent la gran sol·litut del Monegros, disfrutant de mussols banyuts, cornelles, voltors, torlits, àguiles daurades, i un gran quantitat de cucuts reials.
Finalment capturem un cruixidell, ocell molt abundant de la zona i al que tampoc estem acostumats a anellar en les nostres sortides habituals.

Un cruixidell (Emberiza calandra), un ocell perfectament adaptat en aquest entorn. Foto Ignasi

En aquesta excursió vam assistir per ordre de foto: Emilio Pagani, Jaime Resano, Ángel Fernández, Jordi Rodríguez i Ignasi Toranzo (foto inferior)


Un dels moltíssims moments de gaudir de l'observació de les aus. Foto Ignasi

Des de PARUS volem dedicar aquesta entrada al bloc al incombustible, lluitador i sempre, sempre un molt bon amic Ignasi Toranzo.


Ignasi Toranzo, autor de la majoria de fotos del bloc, el membre amb més empenta del grup PARUS. Foto Emilio


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada