diumenge, 4 de setembre del 2011

Jornada agredolça a Tordera

Aquest passat divendres, dia 2, membres del Parus van tornar a provar sort a la desembocadura del riu Tordera. Aquesta zona ja havia donat grates sorpreses altres cops que el grup havia anat anellar abans, i anàvem amb la esperança de que en aquesta ocasió fos així també.

En principi l'objectiu eren les orenetes i les cueretas groges que solen utilitzar aquest canyissars com dormider, però aquest objectiu se'ns va trencar per muntar les xarxes una mica tard a causa d'un gran embús de trànsit que ens va fer retardar molt. Així que vam aprofitar per a muntar algunes xarxes paral·leles al canyís i altres creuant el riu.

La jornada va començar molt bé, ja que ens van caure tres juvenils de Corriol petit (Charadrius dubius).

Un dels juvenils de corriol petit (Charadrius dubius)

Després, la sort ens va seguir somrient en trobar a la xarxa la sorpresa de la tarda, un juvenil de martinet menut. Aquest és el primer anellat per el Parus, així que l'alegria va ser enorme. Acostumats a corriols i xibitones, això va superar les nostres expectatives de llarg.

El martinet menut, la captura de la nit

Detall del cap

Ja ens donàvem per satisfets amb aquesta captura, quan poc abans de recollir les xarxes, vam capturar un territ menut (Calidris minuta). Va ser increïble, el segon que s’anella en el grup, després de molts anys que es va anellar el primer.



Anellament del Calidris minuta

El resultat total de la jornada han estat de 13 ocells anellats, de 8 espècies diferents:

1 Martinet menut (Ixobrychus minutus)

1 Territ menut (Calidris minuta)

3 Corriol petit (Charadrius dubius)

2 Mosquiter de passa (Phylloscopus trochilus)

1 Rossinyol bord (Cettia cetti)

1 Boscarla de canyar (Acrocephalus scirpaceus)

1 Blauet (Alcedo atthis)

3 Oreneta (Hirundo rústica)

La jornada va ser increible, pero cal comentar que un senyor que passava per allà, en veure les xarxes, ens va prendre per furtius. El meu company Angel va anar de seguida a explicar qui érem i el que fèiem. En principi va semblar entendre-ho, i es va anar, però a l'estona, mentre estàvem en les xarxes del riu, escoltem "crits" que provenien de les xarxes del canyís. Vam anar cap allà, i ens trobem a aquest individu intentant treure una oreneta de la xarxa. Va intentar treure-la a la força, sense tenir ni la més remota idea del que feia. Va poder haver matat a aquella oreneta intentant extreure de la xarxa. Se ha de dir des d'aquí, que si algú veu alguna vegada una xarxa amb aus atrapades, truqueu a l'autoritat competent (policia local, agents rurals, etc.) perquè comprovin si el que s'està fent allà és legal o no. NO INTENTEN TREURE OCELLS MAI. Si el que està allà és un anellador, s'ha d'acreditar degudament i no hi haurà problema, si és un furtiu, se li aplicarà la deguda sanció. Treure aus d'una xarxa, requereix molta pràctica, per això, algú no experimentat pot matar l'animal o causar greus lesions en el seu afany de fer d’ “alliberador". Si no hagués estat per aquest incident la jornada hagués estat rodona.

1 comentari:

  1. Ei vaja dons sí que van passar coses?!? (Bones i dolentes...).
    Doncs no em vaig assabentar que divendres anaveu a la Tordera...jops... Però el Jordi no estava de viatge?
    Al final no has penjat l'entrada del dimarts 31 je je...

    Ai, aviam si per això dels fringílids puc venir!! Hauria de demanar amb antel·lació canvi d'horari a la feina :P

    ResponElimina