divendres, 9 de març del 2012

Explosió de Leiothrix a l'Ermita

Detall del Cap del Rossinyol del Japó (Leiothrix lutea) (Foto: Sergio Hernández)

El passat dissabte, 3 de març, com cada mes, el Grup PARUS va peregrinar fins a l'Ermita Sant Cebrià de Cabanyes amb la intenció de capturar i prendre dades sobre el Rossinyol del Japó (Leiothrix lutea).

Pardal de bardissa (Prunella modularis) (Foto: Sergio Hernández)

Els dies son cada setmana més llargs i molt més càlids. Ja es comencen a veure les primeres flors i han començat a desaparèixer part de les aus hivernants. Potser per aquesta raó hi havia un inquietant silenci a la Serra de Marina i a penes es veien aus al nostre voltant, excepte alguns pàrids o pit-rojos. 

Colltort (Jynx torquilla) (Foto: Sergio Hernández)
En altres jornades a l'Ermita, sempre he tingut la impressió de que els Rossinyols del Japó començaven a moure's i es capturaven més tard, cap a les 11 del matí, quan ja començaven a pujar una mica les temperatures. No obstant, en aquesta ocasió els vam trobar des de la primera batuda a les 8:30 del matí. El que em fa pensar que, en ser un matí bastant càlid (i amb un descens en la quantitat d'aus hivernants) va afavorir que es moguessin des de les primeres hores. A més a més, la majoria dels rossinyols presentaven inici de placa incubatriu, i pensant en el desgast energètic que els espera en els propers mesos es veuen obligats a passar més hores buscant aliment i a moure's més per trobar-ho. I per això vam tenir captures durant tot el matí. Pot ser, que per això sigui la jornada en la qual vam capturar el major nombre de Leiotrhix lutea. Probablement no sigui així, però és una idea que em rondava pel cap.

Natalia fent la biometria del Pardal de Bardissa (Foto: Sergio Hernández)
 A més dels 9 rossinyols del Japó (un d'ells era una recaptura) vam tenir com a sorpresa un colltort. En total el balanç va ser el següent:

Pit-roig (Erithacus rubecula).................................2
Pinsà comú (Fringilla coelebs)...............................1
Colltort (Jynx torquilla)..........................................1
Rossinyol del Japó (Leiothrix lutea)........................9
Pardal de bardissa (Prunella modularis).................1
Tallarol de casquet (Sylvia atricapilla).....................2
Merla (Turdus merula)............................................1

Va ser una jornada tranquil·la i agradable en la que vam partacipar: Joan Elias, Jordi i Roger García, Jose A. Bozas, Frederic Sánchez, Fermín Rodríguez, Sergio Hernández, Jordi Rodríguez, Natalia Pérez i Lluis.

1 comentari:

  1. Partaciparr!!! jejeje..

    En Lluís es diu "Cabello" de cognom (per la propera ;) ).

    Per cert en la foto aparec amb un forat de calva...Arrgh que seré calva!?!?!

    ResponElimina