dijous, 18 d’octubre del 2012

Tallarols i altres a Esparreguera


 La muntanya sagrada de Montserrat ens acompanyà tota la jornada amb una fantàstica vista.

Divendres passat, 12 d'octubre, membres del Grup PARUS vam  realitzar una jornada d’anellament als entorns d'Esparreguera (Baix Llobregat).
Entusiasmats per la idea i sense deixar-se acovardir per la previsió de pluges matinals ens vam reunir una desena de membres del grup amb la ferma idea d'aprofitar l'intens pas migratori postnupcial, especialment de tallarols de casquet.
El nostre amfitrió i natural de la zona, Frederic, en arribar nosaltres ja havia fet la meitat de la feina, el matí era agradable encara que amenaçava pluja, però al llarg del matí sortir el sol que finalment començà a sufocar l'ambient.


L'ocell més anellat aquesta jornada ha estat el tallarol de casquet o busqueret de capell (Sylvia atricapilla) és un ocell de l'ordre dels passeriformes i el tallarol més freqüents als jardins catalans. Fa 14 cm de llargària total. El mascle presenta la part superior del cap, fins als ulls, de color negre i la resta de color cendrós. La femella presenta un casquet vermellós, els joves al sortir del niu presenten tots el capell vermellós. A l'hivern es veu obligat a canviar la seua alimentació normal, a base d'insectes, pels fruits i les baies.
A Catalunya és sedentària, excepte a les zones més fredes, els habitants de les quals junt amb els exemplars d'altres punts d'Europa, s'escampen a la tardor i a l'hivern per totes les àrees més temperades dels Països Catalans.

La integritat de l'au sempre ha de ser anteposada a qualsevol altra consideració.

La finalitat última de l'anellament científic és l'obtenció d'informació fiable
sobre diversos aspectes de la biologia de les aus silvestres, que permeti aprofundir en el seu coneixement i contribueixi, per tant, al seu millor conservació.

Els passos a seguir un cop l'au a la mà són: identificació, anellat, determinació
del sexe i l'edat i, finalment, obtenció d'altra informació (biometria, fitxes de
muda, etc.).




Vàrem capturar un total de 78 ocells anellats d'un total de 10 espècies:

5 mallerenga cuallarga (Aegithalos caudatus)
8 pit-roig (Erithacus rubecula)
1 merla (Turdus merula)
41 tallarol de casquet (Sylvia atricapilla)
1 Tallareta vulgar (Sylvia communis)
8 tallarol capnegre (Sylvia melanocephala)
2 mosquiter comú (Phylloscopus collybita)
5 mallerenga carbonera (Parus major)
1 pardal de bardissa (Prunella modalaris)
6 Tord comú (Turdus phylomelos)

El pit-roig, ropit o reientinc (Erithacus rubecula) és un ocell menut i relativament abundant al Països Catalans. Té el plomatge gris, amb el front, la gola i el pit d'un color roig carbassa. Mesura 14 cm , pesa entre 16 i 22 grams i pot arribar a viure 13 anys.

El tallarol capnegre o busquereta capnegra (Sylvia melanocephala) és l'ocell que més caracteritza brolles, àrees embosquinades, olivets i en general els Àrees termòfiles dels voltants mediterrània dels Països Catalans, on és freqüent i localment Abundant.

La mallerenga cuallarga (Aegithalos caudatus) és un ocell insectívor comú a tot tipus de boscos oberts i amb abundant sotabosc.

El mosquiter comú o musquetera (Phylloscopus collybita) conegut a les Balears amb el nom d'ull de bou, és un ocell migrador molt estès que cria en boscos oberts d'Europa i Àsia. Hiverna en el sud i oest d'Europa, sud d'Àsia i nord de l'Àfrica.


Aquesta estupenda jornada va ser possible, principalment, gràcies a Frederic Sànchez. I en ella van participar Frederic Sànchez, Jaime Resano, Joan Elies, Jordi Rodríguez, Sandra Gurri, Pepa Oller, Carme, Sepand Rayahi, Diego Cuervas, Fermín Rodríguez. Hem d'agrair les fotos a Frederic i Fermín.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada