dissabte, 12 de gener del 2013

Inici d'any i estrena a Can Manent

Dissabte dia 5 de gener, membres del Grup PARUS ens vam desplaçar a la nostre seu per realitzar una petita jornada d'anellament, cal destacar que va ser el bateig del nostre acabat d'estrenar anellador expert Fermín Rodríguez, al qual de segur li esperen grans i magnífiques jornades amb la resta de companys del Grup.

Fermín el nou expert(a l'esquerra de la foto) i Jorge de Pedro mirant l'edat d'un Verdum (Carduelis chloris).

Matí glaçat, el fet de muntar i deixar les xarxes plegades el dia anterior a la tarda, fa que puguem anar a la zona d'anellament una mica més tard i amb poc temps tinguem totes les xarxes operatives, encara que blanques de gel. Malgrat el fred, aviat entrem en calor. Després d'obrir les xarxes Ángel va encendre la llar de foc i ens va oferir un cafè ben calent.

Aquests moments de repòs amb la feina feta són dels millors de la jornada, un bon cafè, una bona companyia i un bona conversa en espera de realitzar les primeres captures i començar l'anellament pròpiament dit.

Extracció dels ocells a les xarxes de la menjadores.

Una de les sorpreses va ser la presència d'un aligot (Buteo buteo) al peu de les xarxes intentar agafar un dels ocells de les xarxes, al arribar nosaltres a les xarxes aixecà el vol amb un gran ensurt tant per nosaltres com per ell mateix.

Pardal xàrrec (Passer montanus)

Ens ha sorprès la gran quantitat de Pardals xàrrecs (Passer montanus) anellats les últimes jornades a la finca, així com la preocupant manca de Gafarrons (Serinus serinus) no només a Can Manent sinó també en altres indrets de Catalunya, com ens confirmen altres companys anelladors de diferents zones del país.


Gafarró (Serinus serinus)

El resultat de la jornada va ser de 132 ocells de 16 espècies diferents:

Cadernera (Carduelis carduelis) - 37
Verdum (Carduelis chloris) - 24
Rossinyol bord (Cettia cetti) - 1
Mallerenga blava (Cyanistes caeruleus) - 5
Repicatalons (Emberiza schoeniclus) - 3
Pit-roig (Erithacus rubecula) - 2
Pinsà comú (Fringillia coelebs) - 5
Mallerenga carbonera (Parus major) - 10
Pardal (Passer domesticus) - 4
Pardal xàrrec (Passer montanus) - 25
Pardal de bardissa (Prunella modularis) - 2
Tallarol capnegre (Sylvia melanohephala) - 2
Gafarró (Serinus serinus) - 2
Lluer (Carduelis spinus) - 6
Picot garser gros (Dendrocopos major) -1
Mallerenga cuallarga (Aegithalos caudatus) - 3

Cadernera (Carduelis carduelis).

Verdum (Carduelis chloris).


Aquesta jornada ha estat feta gràcies a , d'esquerra a dreta, Joan Elies, Fermín Rodríguez, Ángel Fernández, Jorge de Pedro, Ignasi Toranzo, Natàlia Pérez, Lluís i Jordi Rodríguez que a l'hora de fer la foto ja havia marxat. Agrair a Ignasi per les fotos amb les que hem il·lustrat aquesta entrada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada