dijous, 18 de juny del 2009

Tórtora vulgar a Can Salze

Responent a les peticions d'alguns companys pengem una fotografia de la tórtora vulgar o de bosc (Streptopelia turtur) que vam capturar el passat diumenge dia 14 de juny a Can Salze (Lliçà d'Amunt), mentre realitzàvem la cinquena jornada del Programa SYLVIA.



Tórtora vulgar o de bosc (Streptopelia turtur)
(Foto: Ferran Pascual)

La tórtora (del llatí tŭrtur) és un ocell de l'ordre dels columbiformes, de la família dels colúmbids, d'uns 28 cm, que té les parts superiors de color castany rogenc amb taques d'un bru fosc, el cap i el coll d'un gris rosat amb una taca llistada de blanc i negre a cada banda del coll, el pit de color de rosa pàl·lid i la cua negra amb les vores blanques (Font: www.enciclopedia.cat). En castellà: tórtola común. En anglès: European Turtle-Dove. En francès: Tourterelle des bois.

L'espècie nia cada any als boscos que envolten Can Salze i ja fa dies que durant el matí s'escolta cantar un mascle, insistentment, al bosc de ribera de la riera Seca (límit oest de Can Salze).

Sabeu d'on diuen que prové el nom de tórtora, o turtur en llatí...? Hi ha dues teories:

Doncs bé, la primera teoria diu que se li diu així perquè el dibuix que formen les plomes de les seves ales (les cobertores) recorden a una tortuga. L'altra teoria diu que el nom turtur (en llatí), prové d'una onomatopeia del seu cant turrrrr turrrrrrr... Feu clic a l'enllaç per escoltar el seu cant (Font: www.scricciolo.com).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada