dimecres, 7 de desembre del 2011

Estudi dels mosquiters a la riera de Caldes

Aquest dissabte dia 3 de desembre, vam fer una sessió dintre de l'estudi anomenat " Mudar o migrar" dels mosquiters comuns (Phylloscopus collybita). Amb aquest estudi pretenem veure la relació entre les mudes parcials dels joves mosquiters i la seva migració.
El matí va transcórrer sense massa fred i amb molta aigua a la riera (de les vegades que l'hem vista més plena), fet que va aprofitar algun empresari desaprensiu per obrir les aixetes de la seva empresa i fer un buidatge de les seves cisternes, cosa que va omplir d'escuma tota la llera del riu. Des de PARUS volem rebutjar i denunciar aquestes aptituds i manca de respecte cap els nostres rius i rieres així com el poc o nul control que realitzen les nostres administracions competents, amb fets que som més propis de mitjans del segle passat, que no pas d'un país membre de la Unió Europea.
Al arribar a casa un dels membres del grup en nom de tota l'entitat va denunciar els fets a les autoritats competents en la matèria.
Una fantàstica Garsa amb la que vam poder gaudir del seu magnífic plumatge iridescent.
Observant el tamany i la forma de la taca negra de la 9ena i 10ena primàries podem saber l'edat de les garses juntament amb els caràcters de la muda.

Joan, Gonzalo i José A., conversant sobre la muda d'aquest blauet.

Femella de Blauet
En els blauets, podem saber el sexe dels mateixos, mirant la part inferior del bec.
El mascle té la part inferior del bec negre, mostrant si de cas una lleugera taca ataronjada a la base. La femella mostra una taca ataronjada que ocupa fins a dos terços de la part inferior del bec. Malgrat tot hem de tenir cura amb els juvenils, dons tenen tots el bec negre a la manera dels mascles, no sent possible el seu sexatge per aquest caràcter.

El colltort cada vegada més present com hivernant a les nostres contrades, malgrat que en molts llibres el considera només com estiuejant reproductor i prou.

Antonio realitzant el gest que més ens agrada als membres del grup...l'alliberament.

La integritat de l'au sempre ha estat i està anteposada a qualsevol altra consideració. Des de PARUS  prenem sempre totes les precaucions necessàries per garantir l'alliberament en perfectes condicions de les aus manipulades.
Les aus son alliberades a l'àrea on han estat capturades, mai han de ser llançades a l'aire per ser alliberades, el més adequat és simplement obrir la mà per deixar que elles mateixes emprenguin el vol.
El resultat d'ocells anellats en aquesta jornada va ser el següent:
Blauet (Alcedo atthis)--------------------------- 1
Rossinyol bord (Cettia cetti)------------------10
Gratapalles (Emberiza cirlus)------------------1
Pit-roig (Erithacus rubecula)-----------------17
Pinsà (Fringilla coelebs)------------------------1
Mosquiter comú(Phylloscopus collybita)---16
Pardal de bardissa (Prunella modularis)-----1
Tallarol de casquet (Sylvia atricap------------8
Merla (Turdus merula)-------------------------5
Cargolet (Troglodytes troglodytes)----------1
Tord (Turdus philomelos)---------------------1
Garsa (Pica pica)--------------------------------1
Colltort (Jynx torquilla)------------------------1
En resum un total de 62 ocells de 13 espècies diferents.

Ignasi i Carles consultant l'edat del colltort anellat durant el matí.


Una de les novetats de la jornada han estat els blocs de fitxes de muda i de anellaments, creats pel nostre company Antonio, juntament amb les aportacions d'altres membres del grup com l'Ignasi o Ángel, amb aquest blocs podrem gestionar millor las dades que recollim, reduint encara més el temps de manipulació dels ocells.


Aquesta jornada ha estat realitzada gràcies a: Ignasi Toranzo, Antonio España, Carles Furquet, Gonzalo Agudo, Jordi Rodríguez, Fermín Rodríguez, Joan Elias i José A. Bonza.

VOLEM FELICITAR AL NOSTRE COMPANY ÁNGEL I A LA MARTA, PEL NAIXAMENT DE LA SEVA FILLA PAULA.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada