dimecres, 27 de novembre de 2013

Els ocells d'Esparreguera a l'hivern (1ª part)

Dissabte dia 23, després de la setmana intensa de pluges, vam organitzar una jornada d'anellament molt esperada a l'estació d'Esparreguera, que ja feia temps que restava pendent.

Tot i el fred que els darrers dies destacava a tot Catalunya, no es van tòrcer les nostres intencions. Amb una temperatura mínima de 4ºC a primera hora del matí, i unes ratxes de vent que augmentaven la sensació de fred fins a aparentar els 0ºC, la nostra resistència fou implacable i no ens vam aturar fins finalitzar el treball cap a les 13h.

La taula d'anellament quasi al complet!

El primer ocell interessant del dia fou el Gaig (Garrulus glandarius), de la família dels còrvids. La seva datació és prou singular, ja que a part de determinar possibles contrastos en el plomatge per distingir si durant l'estiu/tardor previ l'individu realitzà una muda parcial o una muda completa, també cal comptar el número de barres transversals negres que apareixen en la ploma gran cobertora (GC) més externa de l'ala: de 10 a 12 en adults i de 6 a 9  en juvenils (Svensson, 1992). En el nostre cas doncs, es tractava d'un exemplar adult de codi EURING 4 (nascut abans de l'any en curs).
El futur anellador auxiliar Pancho manipulant el seu 1r Gaig (Garrulus glandarius) alhora que l'anelladora anotava les dades biomètriques facilitades.

Als voltants de mig matí ens van honrar amb la seva visita Iñaki i Meritxell, amb els seus fills, que aportaren un toc més familiar, dinàmic i acollidor a la jornada.

Meritxell disposada a alliberar el mascle adult de Merla (Turdus merula)

Oleguer i Jofre observen encuriosits un Tallarol de Casquet (Sylvia atricapilla) a punt de ser retirat de la xarxa.

En total, malgrat les inconveniències climatològiques, vam capturar un total de 35 ocells de 6 espècies diferents:
  1. Gaig (Garrulus glandarius) = 1
  2. Pit-roig (Erithacus rubecula) = 1
  3. Cotxa fumada (Phoenicurus ochruros) = 1
  4. Tord (Turdus philomelos) = 1
  5. Merla (Turdus merula) = 2
  6. Tallarol de casquet (Sylvia atricapilla) = 28
Tot i que haviem previst més varietat d'ocells, la jornada esdevingué suficientment entretinguda, particularment amb la determinació de l'edat dels Tallarols de Casquet (Sylvia atricapilla), molt sovint costosa.

Volem agraïr la bona coordinació d'aquesta jornada al nostre company, autòcton de la zona, Frederic, el qual fou un magnífic amfitrió, ja que va habilitar tot sol l'àrea d'estudi  el dia abans i va muntar amb previsió unes quantes xarxes per tal d'avançar feina. Sense el seu esforç i constància, l'optimització de la jornada no hagués estat possible! A més va preparar uns deliciosos entrepans de fuet i pernil a tots els assistents, per tal de recuperar forces i resistir millor el clima advers!! Què més es pot demanar?

Esperem doncs poder realitzar ben aviat una altra sessió d'anellament en aquesta àrea abans que acabi l'any, per tal de treure'ns l'espina que ens ha quedat amb l'expectativa de poder capturar encara més espècies que hi duen ser presents.

Aleshores esteu tots convidats a la que serà la 2ª part dels ocells d'Esparreguera a l'hivern!

Us hi esperem!!

Referències:
Svensson, L. (1992). Garrulus glandarius. Pp. 264-265 in: Identification Guide to European Passerines. Lullula, Torekov, Sweden.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada