dimarts, 25 d’octubre de 2011

Jornada d'aloses i molt més

El passat divendres 21 de novembre gran part dels membres del grup Parus i alguns convidats es van presentar a l'estació d'anellament de Cant Manent a les 16 de la tarda amb la intenció de passar-hi la nit i capturar algunes de les aloses que es troben ara de pas pel Vallès Oriental.
Membres del grup en plena feina d'anellament

Aprofitant el gran nombre d'assistents i la seva motivació, a més de les 10 xarxes col·locades per les aloses es van distribuir altres 12 pels diferents hàbitats de la finca. Es van muntar xarxes al costat de arbustos plens de fruits, que són molt apreciats per els tallarols; diverses xarxes al voltant del canyís de la bassa, amb la intenció de capturar mosquiters i, amb una mica de sort algun limícola; i fins i tot una xarxa pròxima als boscos que envolten la finca amb la intenció d'agafar espècies arbòries com les mallerengues.

Durant tota la jornada els més veterans del grup van ajudar a identificar, datar i sexar les diferents espècies
Mentre s'estaven muntant les xarxes en el camp obert per a les aloses, l'entusiasme dels assistents va anar en augment quan, de sobte, diversos grups d'aloses van sobrevolar el camp, el que augmentava les possibilitats de captura d'aquella nit. Per al que amb tota l'emoció al cos ens vam dirigir a les xarxes que ja estaven muntades per començar la jornada i anar escalfant per tot el que vindria al llarg de la nit i el matí següent.

La tarda del divendres, va començar amb un parell de bàndols de pardal xàrrec, algun gafarró, una cua-roja fumada i un Blauet. Un cop se'ns va fer de nit, el nombre de captures es va anar reduint i vam aprofitar per a preparar una graellada, on van predominar les rialles, bromes, anècdotes i el bon rotllo. Una cosa que s'agraeix i enriqueix la comunicació entre el grup.
..


Durant el sopar van predominar les rialles, històries i el bon rotllo
 Un cop sopats, vam sortir a fer les primeres batudes de la nit i que millor manera de començar que amb la captura d'un parell de mussols: amb les seves suaus plomes dissenyades per evitar fer soroll durant el vol, els seus cridaners ulls i aquestes afilades urpes que les rapinyaires tenen.


Un dels dos mussols (Athene noctua)
Anellament dels mussols
Detall de les urpes del mussol
Detall una ala del mussol
Poc més tard, en la següent batuda, es van agafar les primeres aloses de la nit. La aloses pertanyen a la família Alaudidae, ocells terrestres de talla petita o mitjana, de plomatges en tons marrons i en els quals destaca principalment l'ungla del dit posterior, que és habitualment llarga i recta.

Una de les aloses (Alauda arvensis)
Detall de la ungla de l'alosa

Una alosa (a l'esquerra) i una cotoliu (a la dreta)
Les rondes es van anar realitzant cada hora i, tot i que les hores anaven passant, l'entusiasme ens mantenia desperts i amb un somriure a la boca. Sobre les 4:00, vam decidir improvisar un petit campament i descansar una mica entre batuda i batuda. Alguns van descansar més que altres, però el temps ens va passar ràpid entre roncs, acuditss i alguna estoneta de son. També cal destacar la captura d'uns quants tords al llarg de la nit. Mentre alguns dels membres descansaven, altres es van oferir voluntaris per a realitzar les últimes batudes de la nit.

Recollint ocells de les xarxes que estaven plenes
I per fi va arribar el matí i, després d'un breu esmorzar, vam anar a fer la primera batuda del matí. Mentre ens acostàvem a les xarxes es notava una gran quantitat de moviment d'aus al nostre voltant i, quan semblava que la jornada ja hauria d'anar acabant... quina sorpresa la nostra al trobar les xarxes plenes de tallarols de casquet i un interminable nombre d'aus de diferents espècies! Entre els quals cal destacar un gaig, diverses cueretes blanques, un rascló, cotolius... fins a un total de 330 individus de 28 espècies diferents:

Pit-roig (Erithacus rubecula)-------------------- 29
Mosquiter comú (Phylloscopus collybita)-------- 49
Tallarol de casquet (Sylvia atricapilla)----------- 111
Rossinyol bord (Cettia cetti)------------------------ 3
Gaig (Garrulus glandarius)------------------------- 1
Pardal xàrrec (Passer montanus)------------------26
Cuereta blanca (Motacilla alba)-------------------- 4
Gafarró (Serinus serinus)--------------------------- 5
Pardal comú (Passer domesticus)------------------ 11
Pardal de bardissa (Prunella modularis)------------ 7
Blauet (Alcedo atthis)------------------------------ 2
Mallerenga carbonera (Parus major)--------------- 9
Cotxa cua-roja (Phoenicurus phoenicurus)--------- 1
Titella (Anthus pratensis)-------------------------- 2
Tord comú (Turdus philomelos)--------------------- 15
Alosa (Alauda arvensis)---------------------------- 27
Mussol comú (Acthene noctua)---------------------- 2
Bec de corall (Estrilda astrild)------------------------ 5
Cargolet (Troglodytes troglodytes)------------------ 2
Rascló (Rallus aquaticus)----------------------------- 1
Tallarol capnegre (Sylvia melanocephala)------------6
Gratapalles (Emberiza cirlus)------------------------- 1
Cotxa fumada (Phoenicurus ochruros)--------------- 1
Mallerenga blava (Cyanistes caeruleus)-------------- 3
Mallerenga emplomallada (Lophophanes cristatus)---1
Pinsà comú (Fringilla coelebs)------------------------ 2
Cotoliu (lullula arborea)------------------------------ 1
Boscarla de canyar Acrocephalus scirpaceus)--------- 1

Un pardal de bardissa (Prunella modularis)
Un rascló (Rallus aquaticus)
Finalmente, i per rematar la jornada, no podíem tenir una altra sorpresa que la captura de un parell de tallarols recapturats: un d'Italia i un altre d'Alemania. Encara ens costa de creure que fos una única jornada, i quina jornada! 20 hores des de que es van començar a muntar les xarxes fins que es van desmuntar i pràcticament sense parar. Alguns dels membres la qualifiquen com la millor que ha fet Parus al Vallès. Única en nombre de captures, espècies i en durada.

Detall de l'anella italiana que portava el tallarol de casquet
Cal destacar que la jornada va ser possible gràcies a l'esforç de cada un dels participants que van fer d'aquesta, una jornada inoblidable. Aquests van ser: Jordi Rodríguez, Ángel Fernández, Ignasi Toranzo, Irene Arroyo, Verònica Cortés, Sandra Gurri, Natàlia Pérez, Carles Furquet, Frederic Sánchez, Luis i Sergio Hernández, també ens va visitar una estona a la nit na Pilar Gómez.

2 comentaris:

  1. Enhorabuena por esa fantástica jornada y por todo el trabajo tan bien hecho que nos mostráis día a día.
    Un abrazo para todo el Grupo desde Albacete

    ResponElimina
  2. Una jornada per la posteritat!!! El lloc està molt bé per instal·lar-se i entre tots ben agermanats vam poder fer que funcionés rebé. Espero quedar-me més estona el proper cop!!

    ResponElimina