dilluns, 19 de novembre de 2012

Anellant sota la pluja

Dissabte passat, 17 de novembre, els membres de Parus realitzem dues jornades d'anellament simultànies, una en Esparreguera i una altra en la riera de Caldes, en Palau Solità i Plegamans. L'objectiu de la jornada de Esparreguera era el de prospectar el lloc, ja que pensem que és idoni per al pas migratori i també per a la hivernada de moltes aus, sobretot fringíl.lids i tords. En la riera de Caldes l'objectiu era veure el nombre de controls i nous anellaments de mosquiter comú, ja que al llarg de diversos anys, s'han realitzat centenars d'anellaments d'aquesta espècie en aquest lloc, que reuneix les millors condicions d'hàbitat per a aquesta espècie a l'hivern.

Paisatge ennuvolat als voltants d'Esparreguera (Foto: I. Toranzo)

JORNADA A ESPARREGUERA

Una vegada allà, encara de nit, el cel estava cobert i les temperatures eren bastant elevades per l'hora i la data en la qual estem. Com els pronòstics metereológics no havien previst pluges ens vam posar a muntar les xarxes. 

La jornada va començar molt bé, però tornant de la primera batuda va començar a ploure i vam haver de tancar les xarxes. Al cap d'una estona, la pluja semblava haver cesat definitivament però al cap d'una hora va començar a ploure de nou pel que vam decidir desmuntar i donar per finalitzada la jornada.


El grup en plena feina (Foto: I. Toranzo)
Malgrat la mala sort de les pluges, ens en vam anar amb l'alegria d'haver recuperat un Mosquiter (Phylloscopus collybita) anellat a França. El balanç final de la jornada va ser el següent:

Raspinell (Certya brachydactyla)..................................1
Mallerenga cuallarga (Aegithalos caudatus)...................1
Pit-roig (Erithacus rubecula).......................................15
Pinsà comú (Fringilla coelebs).......................................2
Mallerenga Carbonera (Parus major).............................2
Mosquiter comú (Phylloscopus collybita).......................3
Pardal de bardissa (Prunella modularis).........................2
Tallarol de casquet (Sylvia atricapilla)..........................13
Tallarol capnegre (Sylvia melanocephala).......................3
Merla (Turdus merula)................................................... 1
Tord (Turdus philomelos)................................................5

En aquesta jornada vam participar: Frederic Sánchez, Ángel Fernández, Ignasi Toranzo, Jordi Rodríguez, Jaime Resano, Fermín Rodríguez, Joan y Sergio Hernández.

------------------------------------------------------------------------

JORNADA A LA RIERA DE CALDES per Antonio España
Igual que els succeís als nostres companys en Esparreguera, comencem la jornada ben d'hora, i amb unes temperatures més aviat càlides, gens habituals per a aquesta època de l'any. L'haver anat a la zona el dia abans per netejar de mala herba els llocs on anirien situades les xarxes, va ajudar al fet que la tasca de muntar-les no durés molt.
Teníem ganes que es fes de dia i poder començar la jornada d'anellament. Feia ja gairebé un any que no veníem a aquest lloc i estàvem il·lusionats amb veure si seguia havent-hi la quantitat de mosquiters d'altres anys o si per contra el nombre havia augmentat o disminuït.
El primer en caure a la xarxa, un bonic exemplar de Polla d'aigua

Detall del cap de la Polla d'aigua


Les dues primeres visites a les xarxes ens va sorprendre per la quantitat d'aus que havien, però l'alegria no anava a durar molt per la climatologia tan adversa que ens trobem. La pluja, encara que no gaire abundant, però si persistent, ens va acompanyar durant bona part del matí, amb el que vam haver d'acabar la jornada abans d'hora. 
Pardal de bardissa / Acentor común

Mallerenga cuallarga / Mito
Tenint en compte el mal temps que va fer, que ens va obligar a escurçar la jornada, el resultat no va estar res malament. 60 ocells, entre nous *anillamientos i controls d'aus ja anellades. Són aquests:
10 pitroig / petirrojo  (Erithacus rubecula)
1 cuereta blanca / lavandera blanca (Motacilla alba)
2 cuereta torrentera / lavandera cascadeña (Motacilla cinerea)
4 merla / mirlo (Turdus merula)
1 cargolet / chochín (Troglodytes troglodytes)
23 mosquiter comú / mosquitero común (Phylloscopus collibyta)
1 polla d'aigua / gallineta común (Gallinula chloropus)
2 bruel / reyezuelo (Regulus ignicapilla)
5 rossinyol bord /  ruiseñor bastardo (Cettia cetti)
2 pardal de bardissa / acentor común (Prunella modularis)
2 tallarol capnegre / curruca cabecinegra (Sylvia melanocephala)
1 raspinell / agateador común (Certhia brachydactyla)
3 mallerenga carbonera / carbonero común (Parus major)
3 mallerenga blava / herrerillo común (Cyanistes caeruleus)
1 mallerenga cuallarga / mito (Aegithalos caudatus)
Hem fet aquesta jornada a la riera de Caldes Jose A. Bozas, Manuel Flores, Antonio España, Juan Miguel Cano, Pepa Ollé i Jordi García


______________________________________________________________

JORNADA EN ESPARREGUERA


El pasado sábado 17 de noviembre, varios miembros del Grupo PARUS se dirigieron a un olivar abandonado a los alrededores de Esparreguera para realizar una jornada de anillamiento en una zona donde el paso migratorio es muy alto y, al mismo tiempo, es una zona espléndida para la invernada de aves como los fringílidos o zorzales.


Al llegar, aún de noche, el cielo estaba cubierto y las temperaturas eran bastante elevadas para la hora y las fechas en las que estamos. Como los pronósticos metereológicos no habían anunciado lluvias nos pusimos a montar las redes.

La jornada comenzó muy bien, pero volviendo de la primera batida empezó a llover y tuvimos que cerrar las redes. Al rato parecía que había parado definitivamente pero a la hora comenzó de nuevo por lo que decidimos desmontar y dar la jornada por finalizada.

Pese a la mala suerte de las lluvias, nos llevamos la alegría de haber recuperado un Mosquitero común (Phylloscopus collybita) anillado en Francia. El balance final de la jornada fue el siguiente:

Agateador común (Certya brachydactyla)......................1
Mito (Aegithalos caudatus)............................................1
Petirrojo (Erithacus rubecula)......................................15
Pinzón común (Fringilla coelebs)....................................2
Carbonero común (Parus major)....................................2
Mosquitero común (Phylloscopus collybita)....................3
Acentor común (Prunella modularis)..............................2
Curruca capirotada (Sylvia atricapilla)..........................13
Curruca cabecinegra (Sylvia melanocephala)..................3
Mirlo (Turdus merula).................................................... 1
Zorzal común (Turdus philomelos)...................................5
En esta jornada participamos: Frederic Sánchez, Ángel Fernández, Ignasi Toranzo, Jordi Rodríguez, Jaime Resano, Fermín Rodríguez, Joan y Sergio Hernández.


JORNADA A LA RIERA DE CALDES per Antonio España


Al igual que les sucediera a nuestros compañeros en Esparreguera, comenzamos la jornada bien temprano, y con unas temperaturas más bien cálidas, nada habituales para esta época del año. El haber ido a la zona el día antes para limpiar de maleza los sitios donde irían ubicadas las redes, ayudó a que la tarea de montarlas no durase mucho.

Teníamos ganas de que se hiciera de día y poder empezar la jornada de anillamiento. Hacía ya casi un año que no veníamos a este sitio y estábamos ilusionados con ver si seguía habiendo la cantidad de mosquiteros de otros años o si por el contrario el número había aumentado o disminuido.

Las dos primeras visitas a las redes nos sorprendió por la cantidad de aves que habían, pero la alegría no iba a durar mucho por la climatología tan adversa que nos encontramos. La lluvia, aunque no muy abundante, pero si persistente, nos acompañó durante buena parte de la mañana, con lo que tuvimos que acabar la jornada antes de hora.
Teniendo en cuenta el mal tiempo que hizo, que nos obligó a acortar la jornada, el resultado no estuvo nada mal. 60 pájaros, entre nuevos anillamientos y controles de aves ya anilladas.
Hemos hecho esta jornada en la riera de Caldes Jose A. Bozas, Manuel Flores, Antonio España, Juan Miguel Cano, Pepa Ollé y Jordi García

Fotos de la jornada en la riera: Antonio España


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada