dimarts, 13 de novembre del 2012

Tornem a la serra de Marina i a l'Ermita de Sant Cebrià de Cabanyes

El passat dissabte dia 10 de novembre, vam tornar a la serra de Marina per reprendre els anellaments que realitzem periòdicament a l'ermita de Sant Cebrià de Cabanyes.

 L'ermita de Sant Cebrià de Cabanyes

L'antiga parròquia de Sant Cebrià de Cabanyes és situada en una petita vall per on corre el torrent de Can Torrents, a migdia del poble de Sant Fost. L'església, dedicada al màrtir cordovès, és documentada el 1001.  Fou suprimida com a parròquia el 1867.  Fou restaurada entre el 1970 i el 1984 a iniciativa del grup Amics de Cabanyes.  És un edifici romànic, d'una sola nau, coberta amb volta apuntada que en la línia d'arrencament té una cornisa de secció tòrica. L'absis és de planta semicircular. L'edifici és construït amb carreus de pedra tallada. Al Museu Episcopal de Vic es conserva un antipendi d'altar, amb escenes de Sant Cebrià. Des del 1978 s'hi celebra un aplec el segon diumenge de setembre.

 Els bolets son per tot arreu

Matí fresc i sense calor on ja hem vist els primers jerseis, recordant-nos que ja fa dies que estem a la tardor, El dia es llevà amb una agradable sensació amb uns 12ºC i va transcórrer amb una molt agradable temperatura d'uns 18ºC, sense vent i amb núvols encara  que de tant en tant treia el nas el sol.


Els nostres companys aficionats a la fotografia van disfrutar de l'explosió de bolets i colors de la tardor, no només gaudim amb els ocells.

Jornada  tranquil·la  degut a que el pas migratori d’espècies com els tallarols es va terminant, però cal destacar la presencia d’una gran quantitat de pit-rojos europeus que s’han instal•lat a la serra per passar l’hivern.
Ben aviat comencem a capturar els tant esperats Rossinyols del Japó (Leiothrix lutea), ocells que el nostre grup dedica una atenció especial amb els estudis que realitzem a la serra.


Juntament amb els pardals d'ala blanca (Montifrigilla nivalis) els rossinyols del Japó(Leiothrix lutea) son els ocells als que se li prenen més mesures i mostres d'ADN de tots els ocells que capturem i anellem.

 Un dels dos rossinyols del Japó(Leiothrix lutea) recuperats en aquesta jornada.

 Els quatre nous anellaments de rossinyol del Japó(Leiothrix lutea) de la jornada.

Un dels recursos alimentaris principals dels Rossinyols en aquesta època son les cireres de pastor o d'arboç que abunden de forma notable per tota la serra.

 Cirera de pastor, font important d'aliment per molts dels ocells de la Serra de Marina.

Aquesta jornada la completem amb 39 ocells anellats de 9 espècies diferents, la relació de la mateixa és:

Mallerenga cuallarga (Aegithalos caudatus)-6
Mallerenga blava (Cyanistes caeruleus)-5
Pit-roig (Erithacus rubecula)-12
Rossinyol del Japó (Leiothrix lutea)-6
Pardal de bardissa (Prunella modularis)-2
Bruel (Regulus ignicapilla)-1
Tallarol de casquet (Sylvia atricapilla)-7

 Quatre magnífiques mallerengues blaves (Cyanistes caeruleus).


Tendres fotos de mallerengues cuallargues (Aegithalos caudatus)

Els pardals de bardissa d'europa, ja s'estan instalant en els nostres boscos i serres. 

 El més petit de la jornada un Bruel (Regulus ignicapilla)


Les nostres jornades es caracteritzen per una gran comunió entre tots els membres, així com un gran respecte per tota la fauna i l'entorn que ens envolta.


En aquesta jornada han participat: Sandra Gurri, Pepa Oller, Jaime Resano, Joan Elias, Fermín Rodríguez, Frederic Sánchez i Jordi Rodríguez. Hem d'agrair a Fermín i Frederic les fotos de la jornada

1 comentari:

  1. Just el dia que venia Lluís a visitar-me, vau decidir pujar a l'ermita jeje... Aviam si a la propera sessió us pot passar a saludar!!

    ResponElimina