dimecres, 30 de novembre del 2011

Jornada a Can Manent

Feia força temps que el Grup d’Anellament PARUS no organitzava una jornada d'anellament a la seva principal estació d'anellament, per això el passat divendres 25 de novembre a la tarda ens vam ajuntar a Can Manent per muntar unes xarxes i organitzar la jornada del dissabte. Es van muntar xarxes al voltant de les dues basses, també vam provar sort a la riera que passa pel mig de la finca (la riera Seca) i, fins i tot, es van muntar algunes xarxes al bosc que queda a sobre la finca per tractar de cobrir tots els diferents hàbitats dels que disposa l'estació. 
Detall de les cobertores del gaig (Garrulus glandarius). A més de per altres característiques, la edat del gaig es pot saber en funció del nombre de barres de les seves cobertores (normalment 6-8 en joves i 10-12 en adults).
Una femella de picot garser gros (Dendrocopos major)
Després de uns dies de tempesta, el matí va transcórrer sense massa calor però amb un cel clar i un sol radiant. Un dia més, es van recollir dades per l'estudi de la muda dels mosquiters comuns, que consisteix en analitzar i esbrinar si en els individus juvenils de Phylloscopus collybita l’extensió de la muda parcial està relacionada amb els diferents estimadors de condició física. A més vam poder gaudir d'ocells tan impresionants com el blauet (Alcedo atthis), el gaig (Garrulus glandarius) o el picot garser gros (Dendrocopos major) i d'altres molt més petits però igualment increibles com el trist (Cisticola juncidis) o el bruel (Regulus ignicapillus).
Detall del cap del trist (Cisticola juncidis)

Membres del Grup en plena feina
En total es van capturar 156 ocells de 24 especies diferents:

Alcedo atthis------------------- 4
Anthus pratensis--------------3
Dendrocopos major---------1
Certhia brachydactyla-----2
Cettia cetti-----------------------2
Cisticola juncidis-------------1
Emberiza cirlus---------------1
Emberiza schoeniclus-----1
Erithacus rubecula---------9
Fringilla coelebs------------10
Garrulus glandarius--------1
Motacilla cinérea------------2
Cyanistes caeruleus--------6
Lophophanes cristatus----1
Parus major-------------------16
Passer domesticus-----------5
Passer montanus-------------1
Phonicurus ochruros------1
Phylloscopus collybita----55
Prunella modularis---------3
Regulus ignicapilla----------2
Sylvia atricapilla-------------15
Sylvia melanocephala-----4
Turdus merula----------------10


Cal destacar la bona organització del Grup i l'ambient de treball que es va donar durant tota aquesta magnífica jornada, que al mateix temps no va estar exempta de rialles bromes i bon rotllo. Tot això va ser gràcies a Irene Arroyo, Jordi Rodríguez, Laura Olid, Frederic Sánchez, Antonio España, Jorge de Pedro, Ignasi Toranzo, Sergio Hernández, Fermín Rodríguez i Valentí Costafreda. 

1 comentari:

  1. Ooh...llàstima que sigui en dissabte!! Buenoo, queda poc! Per Nadal fareu quelcom??

    ResponElimina